Gastles (Duurzamer) Beton op ROC Nijmegen

Wie zei dat het MBO niet warm te krijgen is voor beton? Dit gaat in ieder geval niet op voor het R.O.C. in Nijmegen waar Jos Kronemeijer (DELTA Concrete Consult) en Boudewijn Boudewijn Piscaer (SustCon) tijdens de “Duurzame Week” op 12 januari 2016 gastles mochten geven. Voor een overvolle zaal die echt geïnteresseerd was hoe sexy en high tech beton, na meer dan 2000 jaar, nog steeds is.
Vooral het streven de CO2 uitstoot te verminderen maakt het nog spannender door het gebruik van meerdere bindmiddelen die op verschillende manieren reageren.
Maar ook werd gerefereerd naar de nieuwe CO2-arme bindmiddelen waarmee de eerste projecten worden uitgevoerd, zoals geopolymeren 1). Eveneens werd het belang van goede korrelpakking 2) van het zand en grind aangekaart.
Omdat de klant steeds meer beton op maat wil in de juiste verwerkbaarheid op de bouwplaats en de juiste sterkte ontwikkeling, wordt het correct mengen van alle ingrediënten steeds belangrijker

Het meest gebruikte (en meest misbruikte) bouwmateriaal in de wereld, beton, wordt door onbegrijpelijke reden niet standaard gedoceerd in het beroepsonderwijs. Dit is vreemd aangezien reparatie wel 5 maal meer kost dan voorkomen en vervangen vijf maal meer dan repareren (studie uit Zwitserland) dus voorkomen is 125 keer gunstiger dan vervangen.
Ook kan men uit een studie van de Universiteit van Zagreb en verklaringen van experts stellen dat z.g. “betonrot” maar voor 20 % komt vanwege rot beton (mengsel samenstelling), 30 % vanwege fouten in het ontwerp zoals met wapening en 50 % vanwege fouten op de bouw. Er liggen uitgelezen kansen om hierop in te springen met gedegen betononderwijs.

Maar het zou het ROC Nijmegen niet zijn als de zaken niet direct goed aanpakt worden omdat er uit de zaal naar een vervolg gevraagd werd. Met leraren en studenten gaat gewerkt worden aan een mooie betonnen tafel. Deze tafel is geïnspireerd op het prototype dat op de ijsbaan in Uden de mensen warm houdt.
Beton is dus niet alleen high tech (“Rock Science is more complex then Rocket Science”) maar kan ook een warm product zijn! En met de nieuwe generatie van studenten kan de jaarlijks uitstoot van 4 miljard ton CO2 van de betonindustrie wereldwijd ook nog eens gehalveerd worden, want dit bewijs heeft SustCon in Nederland kunnen leveren. En, Bouwen met duurzamere beton is echt constructief.

1) Geopolymeren is een populaire term voor een diverse groep van bindsystemen, met calciumaluminaten en silicaten als belangrijkste grondstoffen. Alle geopolymeren hebben met elkaar gemeen dat de bindingcapaciteit wordt geactiveerd door toevoeging van een hulpmiddel als natronloog of natriummetasilicaat (waterglas). Hoe beter het mengsel bindt, hoe minder het cement verhit hoeft te worden.

2) Korrelpakking is de mate waarin de korrelvormige grondstoffen van beton in elkaar passen, van zand en grind tot aan het bindmiddel. Hoe beter die in elkaar passen, des te minder holle ruimtes er met cementlijm opgevuld hoeven worden. Een betere korrelpakking zorgt dus voor een reductie van cementgebruik en een reductie van de milieu-impact.