Stadsstrand op basis van Duurzaam beton van Jansen

Na een nomadisch bestaan van twaalf jaar, drie verhuizingen en ruim een jaar bouwen is stadsstrand Blijburg  weer open. Op een nieuwe locatie midden op Centrumeiland is een nieuw strandpaviljoen van twee verdiepingen verrezen, compleet met betonnen fundering. ‘We hebben een vergunning voor ten minste twaalf jaar, met uitloop naar dertig jaar.’ zegt Blijburg-oprichtster Stanja van Mierlo.

Het nieuwe Blijburg – versie 4.0 – is groter en vooral groener, aldus Van Mierlo. ‘Er liggen meer dan zeventig zonnepanelen op het dak, en die energie slaan we op in grote batterijen van Metabolic. Zo zijn we grotendeels energieneutraal.’ Het strandpaviljoen is deels opgebouwd uit oude bouwvakkersketen. ‘Die hebben we laten isoleren zodat het in de winter eindelijk warm is binnen. Dat is een groot verschil met het oude Blijburg, niet meer met koude handen je eten wegwerken.’ De vloeren zijn geleverd door Jansen Beton met een duurzaam SustCon mengsel op basis van gerecyclede grondstoffen.

Als na twaalf jaar blijkt dat er voor Blijburg geen plaats meer is op het eiland, kan het volledige gebouw mee verhuizen naar een nieuwe locatie. Van Mierlo: ‘We hebben gebouwd met het oog op de toekomst, zelfs de fundering kan mee. Zo blijven we toch nog een beetje stadsnomaden.’